Wat zijn de voordelen van een stuk zeep?

Ineens zie je overal stukken zeep in de schappen liggen, van zeep voor het hele lichaam tot zeep voor in het haar. Maar het is zeker geen hype, vroeger lagen er op elke wastafel deze ouderwetse stukken zeep en ze worden steeds duurzamer en huidvriendelijker. 

En dat is ook meteen het grootste voordeel: duurzaamheid. Je doet met een stuk zeep zo ontzettend veel langer dan met vloeibare zeep. Wat eigenlijk heel logisch is, want - de naam zegt het al - vloeibare zeep bestaat voor het grootste gedeelte uit water. 

Een stuk zeep is dus eigenlijk heel geconcentreerde zeep, je maakt het nat en gebruikt echt maar een heel klein beetje om je mee te wassen. 

Daarbij komt dat vloeibare zeep bijna altijd in plastic verpakkingen zitten. Kijk maar eens op je badkamer hoeveel flessen shampoo, bodywash en handzeep daar staan. Allemaal overbodig, want die producten zijn tegenwoordig allemaal in vaste vorm verkrijgbaar. 

En waar de zepen van vroeger de huid vaak wel uitdroogden waardoor je dat trekkerige gevoel kreeg als je je gezicht met zeep waste, zo zijn onze zepen overvet en voeden de huid in plaats van deze uit te drogen. 

Maar is het dan niet onhygiënisch om met meerdere personen een stuk zeep te gebruiken? Het antwoord is nee. Door de PH waarde van zeep kunnen bacteriën zich niet vermenigvuldigen.