Blogs

Droogt zeep de huid uit?

Daar kunnen we kort over zijn: nee, zeep droogt de huid niet uit. Integendeel.

Zeep wordt gemaakt van (plantaardige) vetten en oliën die, nadat ze in aanraking zijn geweest met natriumhydroxide, een verzepingsproces ondergaan.

Wij gebruiken meer olie dan dat verzeept waardoor onze zepen overvet zijn. Je zult daardoor merken dat je handen niet droog worden als je ze regelmatig met deze zeep wast en je kan ze gerust gebruiken voor je gezicht.

Ook zit er in zepen die op deze wijze geproduceerd worden van nature glycerine, iets wat bij zepen die in een fabriek worden gemaakt vaak aan het product onttrokken wordt om het aan andere verzorgingsproducten toe te voegen. Dat zorgt voor dat trekkerige gevoel na het wassen.

Smeren is dus niet of minder nodig als je je met natuurlijke vaste zeep wast, want deze herstelt de natuurlijke vetlaag van de huid. 

Microplastic

Je leest het steeds en er zijn zelfs apps voor om te kijken of het ook in jouw verzorgingsproduct zit: microplastics.

Maar wat zijn het nou precies en waarom wordt het actief in zepen en shampoos gestopt? Eerlijk? Al schiet je ons lek.

Wij hadden ook werkelijk geen idee waarom die kleine plastic deeltjes aan onder andere je tandpasta worden toegevoegd, maar - lang leve internet - we hebben ontdekt dat het met name een scrubbende en daardoor reinigende werking heeft.

Maar het kan ook in je mascara zitten en zelfs in je zonnebrandcrème om het een waterafstotende werking te geven.

Het antwoord op je vraag of wij gebruik maken van microplastics is een duidelijk: NEEN!

Moet een zeep scrubben dan kan dat ook prima met toevoegingen zoals maanzaad, (groene) klei en koffie.

Wil je checken of jouw verzorgingsproducten plastic bevatten, download dan de app Beat the Microbead.

Palmolie

Palmolie is een goedkope olie die om die reden in veel (verzorgings)producten gebruikt wordt, maar waar ook bezwaren aan kleven.

Om palmolieplantages aan te leggen, worden regenwouden in onder andere Azië en Afrika gekapt. De mensen die in die gebieden leven hebben daardoor geen ruimte om hun eigen gewassen te verbouwen en worden verdreven uit die gebieden.

Ook wordt de bodem en het drinkwater vervuild met chemicaliën en productieafval.

Palmolieplantages zijn dus desastreus voor mens en dier en de ontbossing draagt bij aan klimaatverandering. Al met al genoeg reden om zo min mogelijk palmolie te gebruiken en daarom komt het er ook bij onze zeepproductie niet in.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven zoals amandelolie en olijfolie waardoor we palmolie absoluut niet missen. 

Wat zijn de voordelen van een stuk zeep?

Ineens zie je overal stukken zeep in de schappen liggen, van zeep voor het hele lichaam tot zeep voor in het haar. Maar het is zeker geen hype, vroeger lagen er op elke wastafel deze ouderwetse stukken zeep en ze worden steeds duurzamer en huidvriendelijker. 

En dat is ook meteen het grootste voordeel: duurzaamheid.

Je doet met een stuk zeep zo ontzettend veel langer dan met vloeibare zeep. Wat eigenlijk heel logisch is, want - de naam zegt het al - vloeibare zeep bestaat voor het grootste gedeelte uit water. 

Een stuk zeep is dus eigenlijk heel geconcentreerde zeep, je maakt het nat en gebruikt echt maar een heel klein beetje om je mee te wassen. 

Daarbij komt dat vloeibare zeep bijna altijd in plastic verpakkingen zitten.

Kijk maar eens op je badkamer hoeveel flessen shampoo, bodywash en handzeep daar staan. Allemaal overbodig, want die producten zijn tegenwoordig allemaal in vaste vorm verkrijgbaar. 

En waar de zepen van vroeger de huid vaak wel uitdroogden waardoor je dat trekkerige gevoel kreeg als je je gezicht met zeep waste, zo zijn onze zepen overvet en voeden de huid in plaats van deze uit te drogen. 

Maar is het dan niet onhygiënisch om met meerdere personen een stuk zeep te gebruiken? Het antwoord is nee. Door de PH waarde van zeep kunnen bacteriën zich niet vermenigvuldigen.